Antwoord op al jouw veelgestelde vragen over De Boomgaert

faq

In de jonge wijk Mooi Rijnhuizen wordt De Boomgaert gebouwd. Er worden 2.500 nieuwe woningen toegevoegd in het voormalig kantorenpark waarbij een supermarkt op loopafstand wordt gerealiseerd. Meer informatie is te vinden op de locatiewebsite: www.clubrhijnhuizen.nl.. Het adres wordt Marconibaan 3-1 t/m 3-50, 3439 MT te Nieuwegein

Totaal komen er 48 appartementen en 2 multifunctionele ruimten in dit duurzame appartementengebouw. Door het strakke ontwerp, een rechthoekige vorm met een uitgesproken plint, heeft het gebouw een moderne uitstraling.

De Boomgaert voorziet in je ideale leefomgeving door zes verschillende type appartementen aan te bieden verdeeld over vier verdiepingen. Voornamelijk drie- maar ook twee tweekamerappartementen. Alle appartementen hebben een eigen bergruimte in de woning en een eigen buitenruimte, een balkon aan de ene zijde en een loggia aan de andere zijde. In de woningkiezer vind je ook de oppervlakte, de verdieping en de prijsindicatie per appartement.

De verkoop is gestart en de gesprekken met kandidaten zijn gaande. Kijk voor de status en beschikbaarheid bij Woningkiezer. Mocht er niet direct een geschikt bouwnummer vrij zijn, dan kun je daarvoor op de reservelijst worden geplaatst door de inschrijfprocedure te volgen.

Ja sinds 4 mei 2022 geldt in de gemeente Nieuwegein opkoopbescherming voor woningen. Ben je na 3 mei 2022 eigenaar geworden van een woning met een WOZ-waarde tot € 487.000? Dan mag je jouw woning niet binnen 4 jaar na aankoop laten gebruiken door anderen. Dit is om zo veel mogelijk koopwoningen beschikbaar te houden voor woningzoekenden. Kijk voor meer informatie op: https://www.nieuwegein.nl/vergunningen/verhuur

VOCUS architecten uit Bussum.

Tijdens de eerste fase heb je contact met de makelaar. Na de aankoop van het appartement krijg je een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt in het maken van keuzes voor meer- en minderwerk en is jouw vaste aanspreekpunt tijdens de bouw.

Inschrijven voor in De Boomgaert gaat volledig digitaal via de website. Dit doe je door een account aan te maken op de website. Vervolgens log je in op je account en vul je het digitale inschrijfformulier in. Per mail ontvang je een bevestiging van de inschrijving. Als je een woning krijgt toegewezen, word je gebeld door de makelaar en hoor je op welke woning je een optie hebt. Er volgt een verkoopgesprek waarin alle verkoopdocumentatie wordt toegelicht. Daarna volgt er een afspraak met de makelaar om de overeenkomsten te tekenen.

 

Een optie is de periode dat de woning exclusief voor een kandidaat is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een optie op een bouwnummer nog vrijkomt. Een optie wordt veelal voor een maximale periode van 1 week aangeboden, maar is altijd in overleg.

Een optie is vrijblijvend. Het betreft dus alleen de mogelijkheid om de woning te kopen. Indien je er voor kiest om de overeenkomsten niet te ondertekenen zit je nergens aan vast.

Na het ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek. Tijdens deze week kan je de overeenkomst zonder opgaaf van reden ontbinden. Na deze wettelijke bedenktijd kun je de overeenkomst alleen ontbinden op basis van het financieringsvoorbehoud, welke hieronder in de FAQ nader is toegelicht.

Je koopt de woning vrij op naam (v.o.n.). De aankoopprijs is inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht. Dit betekent dat je als koper geen extra kosten voor de overdracht van de woning betaalt, bovenop de koopsom. Het laten passeren van de hypotheekakte dien je wel zelf te betalen.

Nadat je de overeenkomsten hebt getekend, kun je een hypotheek aanvragen. Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte, splitsingsakte en hypotheekakte te tekenen. Op dat moment is het nodig om de hypotheek rond te hebben, dit wil je uiteraard zo spoedig mogelijk geregeld hebben zodat je de zekerheid van financiering hebt.

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van twee maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Daarnaast wordt er ook een maximale maandlast opgenomen op basis waarvan je de overeenkomst kan ontbinden.

De V.O.N.-prijs bestaat uit twee delen; de grondkosten en de aanneemsom. De grondkosten betaal je in één keer bij de notaris bij de levering. Vervolgens betaal je het resterende gedeelte (de aanneemsom) in een aantal termijnen. Op welke momenten je de facturen ontvangt, vind je in het schema in de aannemingsovereenkomst. De factuur die je daarvoor ontvangt betaal je uit het bouwdepot. Koop je de woning als de bouw al wat verder gevorderd is? Dan betaal je eerst alle vervallen termijnen en daarna geldt het termijnschema weer.

Houd bij het kopen van een nieuwbouwwoning altijd rekening met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het afsluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Tevens dient er al hypotheekrente tijdens de bouw betaald te worden, daarover kan een financieel adviseur meer toelichten. Daarnaast heb je ook nog kosten voor het afwerken en inrichten van je woning. Denk daarbij aan de vloeren, wanden en de tuininrichting en eventueel overig meer- en minderwerk.

Wij vragen vooraf om een financiële check, deze is niet verplicht maar helpt zowel ons als jou om een goed beeld te krijgen of een woning van jou voorkeur financieel haalbaar is. Daarom hebben inschrijvers die een financiële check meesturen bij het inschrijfformulier onze voorkeur. Onze samenwerkingspartners helpen je graag verder met het opmaken van een financiële check.

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar € 405.000. In 2022 was de grens € 355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. De hypotheekadviseur kan een uitgebreide toelichting geven. In het kort:

  • Krijg korting op je hypotheekrente
  • Mocht je de woning buiten jouw schuld moeten verkopen, en brengt deze minder op dan de hypotheek? Dan wordt deze restschuld jou in de meeste gevallen kwijtgescholden
  • Financier verduurzamingsmaatregelen mee tot 106% van de woningwaarde.
  • Verhoog je bestaande hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing. Veel mogelijkheden bij veranderingen in je situatie.
  • Veel mogelijkheden bij veranderingen in je situatie.

Zodra aan alle opschortende voorwaarden uit de overeenkomsten is voldaan, word je hiervan op de hoogte gesteld en worden de voorbereidingen getroffen voor de overdracht van de grond bij de notaris. De prognose is Q1 2023.

Het is niet mogelijk om een eigen notaris te kiezen voor het passeren van de leveringsakte. Wel kan je een eigen notaris kiezen voor het passeren van de hypotheek akte. Dit is echter niet praktisch, omdat je dan naar twee notarissen moet.

De 1e tot en met de 4e etage zijn de woonlagen. Onder de woonlagen, op de begane grond, kom je het gebouw binnen. Parkeer hier ook je (elektrische) auto of fiets die in één van de twee overdekte fietsenbergingen overdekt én uit het zicht staan.

Ja, er wordt gestreefd om enkele deelauto’s in het project aan te bieden.

Ja, er wordt gestreefd om (voorbereidingen) voor oplaadpunten in het project te creëren.

Nee, het project De Boomgaert zal volledig bestaan uit koopappartementen.

Er wordt gestreefd naar een EPC van 0,26. Daarbij scoren de appartementen qua energieprestatie 35% beter dan in het bouwbesluit voorgeschreven wordt.

Op het dak van het pand zullen zoveel als mogelijk zonnepanelen geplaatst worden. Daarnaast wordt deels gebruikgemaakt van een sedumdak. Een sedumdak heeft verschillende positieve duurzame effecten. Het gaat bijvoorbeeld langer mee dan traditionele dakbedekking en kan daarna gerecycled worden.

Verder komen er zonnepanelen en warmtepompen in het pand en heeft het pand, vanzelfsprekend, geen gasaansluiting meer. De intentie is er om een zogenaamde Groenverklaring vanuit de Rijksoverheid voor het gebouw te verkrijgen, waarbij het energielabel A++ bedraagt en alleen duurzaam geproduceerd hout wordt gebruikt.

Op de website kun je via de Woningkiezer de status van jouw favoriete appartement zien. Een appartement kan beschikbaar (groen) zijn, onder optie (oranje) staan of verkocht (rood) zijn. Neem gerust contact op met de makelaar als je vragen hebt over de beschikbaarheid van een van de appartementen. Dit kan per mail of telefonisch.

Alle appartementen hebben een (inpandige) loggia of (uitkragend) balkon. De ligging en type van de buitenruimte kun je zien op de interactieve Woningkiezer.

Ja, een keuken is standaard meegenomen als onderdeel van de koopsom. Dit betreft een stelpost van € 3.000,-

De basiskeuken is bij de showroom van Van Wanrooy in Waardenburg te zien en naar wens, met bijbetaling, te upgraden.

Jouw nieuwe appartement wordt opgeleverd compleet met sanitair en tegelwerk in badkamer en WC. Dit pakket is op het project afgestemd en bestaat uit sanitair waarbij je kiest uit verschillende vloer- en wandtegels. Tegen een meerprijs kun je kiezen voor alternatief sanitair en tegelwerk. Hoe je badkamer is afgewerkt vind je terug in de Technische Omschrijving.

De appartementen worden gasloos gebouwd en hebben dus geen gasaansluiting. Koken doe je daarom elektrisch.

Ja, alle appartementen zijn voorzien van vloerverwarming.

In de technische omschrijving wordt in het kort omschreven hoe de appartementen wordt samengesteld, afgewerkt en wat je in de verschillende ruimten mag verwachten. De technische omschrijving is onderdeel van de contractstukken bij de koop van het appartement. De inhoud is nauwkeurig en met zorg samengesteld.

Je bent dan samen met je buren eigenaar van bijvoorbeeld het complex of stallinggarage. Om het onderhoud en beheer hiervan te borgen, wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van deze gemeenschappelijke delen. Als koper word je, samen met de andere eigenaren, lid van de VvE. Bij het lidmaatschap van de VvE horen servicekosten.

Je bent samen met je buren eigenaar van enkele onderdelen van het gebouw waarin je woont. Om een appartementsrecht los te kunnen verkopen, is het nodig dat het prive- en gemeenschappelijk eigendom juridisch wordt gesplitst. De notaris maakt daarom een splitsingsakte.

Indien je een appartementsrecht koopt ga je maandelijks servicekosten betalen. Servicekosten zijn de kosten die je betaalt aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het onderhoud van het gemeenschappelijke eigendom. Alle leden van de VvE dragen servicekosten af. Hoe hoog de servicekosten bedragen is afhankelijk van het aandeel van het in het geheel.

Op dit moment ziet het er naar uit dat de bouw in Q1 2023 zal gaan starten. Zodra er een hoerabrief (bericht van doorgang project) verstuurd wordt zal er gestart gaan worden met bouw.

Aannemer Van Grunsven bouwt de woningen. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij.

Is de bouw gestart en heb je een woning gekocht? Dan ontvang je met regelmaat een update inzake de voortgang via de kopersbegeleider.

De aannemer bouwt alle woningen onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.woningborg.nl.

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg.

Ja, uiteraard proberen wij de kopers zoveel mogelijk te betrekken in het bouwproces. Er zullen derhalve enkele momenten worden ingepland om het bouwterrein te betreden bijvoorbeeld bij start bouw en enkele andere mijlpalen tijdens de bouw. Deze momenten zullen vanuit de aannemer worden gecommuniceerd. Het is helaas niet mogelijk om op ieder gewenst moment het terrein te betreden.

Zolang de bouw nog bezig is kunnen wij niet met zekerheid zeggen wanneer er wordt opgeleverd. Hiervoor kunnen wij dus alleen een opleverindicatie afgeven. Uitgaande van een bouwtijd van 1 ½ jaar zal ergens vanaf medio 2024 de oplevering kunnen plaatsvinden. De definitieve opleveringen zullen gaandeweg de bouw worden aangegeven door de aannemer.